www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ СВЕТКАВИЦИТЕ В ОЧИТЕ?

(4 votes, average 4.00 out of 5)

 

 

 

 

Как да не претоварваме очите си?

За да ги предпазим, е необходимо да се спазват някои елементарни норми. За тях разказва д-р

Д-р Анна Ганчева, специалист по офталмология от столичната очна болница “Вижън:. Важно е екранът на дисплея да бъде разположен малко над нивото на очите ви. По този начин ще се разтоварват тези очни мускули, които са най-напрегнати при насоченост на погледа в посока надолу и напред.

Очите се уморяват и от разликата в контраста на светлината. Неправилната организация на работното място при недобро и изкуствено осветление намалява контрастната чувствителност на очите. Те се зачервяват, сълзят, започва често мигане и чувство за сухота. На всеки 40-45 мин пред компютъра погледът трябва да се “отпуска” и да се прави кратка почивка.

По колко часа да спим, за да отморим очите си

По-малко от 8 часа на денонощие не дават възможност за възстановяване. А според някои изследвания не е препоръчително нито сънят да е под 5 часа, нито над 10 часа. Що се отнася до храненето - не трябва да се лишаваме от нищо. Приемайте с мярка и сладко, и месо, както и плодове, зеленчуци, млечни продукти, хляб. Препоръчва се прием на течности над 1,5 литра вода на ден.

Как е изградено окото?

Хората трябва да знаят, че анатомично човешкото око е разделено на две части, наречени преден и заден очен сегмент, и при тях се наблюдават различни заболявания. Задният очен сегмент включва ретината, макулата и т. нар. стъкловидното тяло. Ретина се нарича фината “покривка” върху задната част на окото. Тя е съставена от клетки, които “улавят” светлинните лъчи, проникнали в окото. От нея “тръгва” зрителният нерв, който изпраща тези светлинни импулси към мозъка, където се получава истинският образ на предметите. Макулата е специална част от ретината, на която дължим централното си зрение. Чрез нея разпознаваме детайлите, тя отговаря и за ясното зрение - благодарение на нея четем, гледаме телевизия и разпознаваме лица. Стъкловидното тяло пък е прозрачна, гелоподобна субстанция, която изпълва централната част на окото и му придава форма.

Често пациентите ме питат какво води до проблеми със задния сегмент на окото? Заболяванията на ретината са голяма и разнородна група увреждания, които могат да включват от незначителни оплаквания до фатален край по отношение на зрението. “Светкавици” и “плуващи мушички” това са най-честите обяснения за проблем с очите, които пациентите дават при прегледа при офталмолог. Тези оплаквания се наблюдават при движение на очите в една или друга посока. Причината е в настъпващото с възрастта задно отлепване на стъкловидното тяло. Ако няма друго увреждане на ретината, процесът е безобиден и не води до заболяване. Често при късогледството може да има и изтъняване на ретината - тогава се прави задължително лазерно “подшиване” и подсилване на ретината. Съвременният лазер, с какъвто разполага нашата очна болница, е безболезен и не крие рискове за пациента.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е съвременно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение. 90% от хората губят нормалното си зрение поради това широко разпространено след 60-65-годишна възраст очно заболяване. Когато макулата е увредена, централното зрение е замъглено или затъмнено. Появява се замъглено или черно петно - все едно човек гледа през очила със замъглени стъкла. Могат да се разпознаят само очертанията на заобикалящия ни свят. Това заболяване е главна причина за загуба на зрение при възрастните и изисква незабавно лечение с медикаменти. По специална технология и безболезнено те се поставят вътре в окото.

Отлепването на ретината е най-тежкият проблем на задния очен сегмент. Понякога до същият опасен резултат може да доведе травма. Ако се открие навреме, отлепването може да се коригира с лазер или с операция. По този начин ретината се “поставя” на мястото й.

Хората трябва да знаят, че отлепената ретина е много сериозен проблем, който изисква незабавна намеса на опитен очен хирург. Всяко забавяне може да увреди необратимо и фатално зрението.Хората с диабет са особено предразположени към очни заболявания, към увреждане и отлепване на ретината, развитие на катаракта и глаукома. Очните прегледи при диабетици трябва да са чести, за да не се допуснат усложнения.

Лечението на заболяванията на ретината се извършва основно със съвременни лазерни технологии, чрез прилагане на медикаменти и с операции срещу отлепването й. Модерните лазери дават възможност за краткотрайно и бързо подсилване на ретината, а с появата на медикаменти за вътреочно приложение през последните години бяха спасени очи, смятани преди години за обречени. Операциите срещу отлепване на ретината изискват виртуозност при изпълнението, но това не е проблем за опитния специалист.

Д-р Ганчева съветва:

Не гледайте тв при пълна тъмнина

- Светлите очи са по-предразположени към заболявания. Чести зачервявания, алергични реакции и конюнктивити са най-разпространените оплаквания.

- Засилването на слънчевото излъчване през последните години направиха слънчевите очила задължителен аксесоар за всички възрасти и сезони. Въпреки че през зимата е мрачно и студено, особено когато сме в планината очилата са задължителни. При по-голяма надморска височина UV лъчите са по-силни и снегът през зимата ги отразява многократно повече, което засилва увреждането на очите.

Качеството на слънчевите очила е от значение за предпазване на очите ни. Материалът - стъкло или пластмаса, използван за направата им, влияе върху яснотата при гледането и качеството на образа. Всички стъкла на слънчеви очила затъмняват яркостта на цветовете до различна степен. При по-интензивно слънце е препоръчително да се ползват очила с по-голяма категория на затъмнение. Не си купувайте евтини очила, защото те почти винаги са без ултравиолетов филтър, което означава, че не спират вредните слънчеви лъчи и могат да са причина за преумора.

- Избягвайте рязката смяна на осветлението. Не гледайте телевизия при пълна тъмнина и не използвайте фенерче, за да четете книга.

- Не си поставяйте постоянно капки за очи, а само когато наистина имате нужда.

- Ако симптомите не минават, трябва да отидете при офталмолог, за да се убедите, че не става въпрос за по-сериозно заболяване.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 753 посетителя в сайта