www.zdravni.com

 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта

СПЕШНА ПОМОЩ ПРИ БЪБРЕЧНА КОЛИКА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

При бъбречна колика се препоръчват следните фи­тотерапевтични билкови смеси:

При невъзможност да се получи бързо лекарска по­ мощ, бъбречната колика може да се купира, използ­ вайки някои домашни способи, включително и фи­тотерапевтични.

Първото средство е гореща вана (в седнало по­ ложение, до нивото на сърцето) с температура на во­дата 38-390С, с продължителност 10-20 минути. В народната медицина се препоръчва във ваната да се добавят извлеци от билки, които може да се пригот­вят достатъчно бързо:

 • стръкове бял смил, листа от конски босилек, лис­та и малки клонки от бреза, цвят от лайка и липа - по 10 г от всеки компонент;
 • цвят от лайка и липа - по 20 г, слама от зелен овес - 200 г, листа от слез - 50 г;
 • малки клонки с листата от бреза - 100 г, листа от малина - 20 г, листа от шапиче (цариче) и стръ­кове бял смил - по 10 г.

Сместа се залива с 3-5 л вряла вода, запарва се на топло 30 минути (ако се готвите за повторение на прис­тъпа, се запарва 2 часа), излива се в готовата вана.

Билковите вани имат успокояващо действие, спо­собстват ликвидирането на спазъма на пикочните пъ­тища и изхождането на камъка. След ваната трябва да лежите поне 1,5-2 часа, завити с топло одеяло.

Ако болките са внезапни и нетърпими, то преди ваната изпийте 2-3 чаши горещ чай с мед, пие се на бавни глътки в продължение на половин час (докато се приготвя ваната), за да не предизвика повръщане.

Листа от бреза - 1 част.

Корени от гръмотрън - 1 част.

Плодове от хвойна - 1 част.

Стръкове змийско мляко - 1 част.

Стръкове очиболец - 1 част.

4 супени лъжици от сместа се заливат с 1 л вряла вода, запарва се 30-40 минути, изпива се топло за 30­-40 минути, като уринирането се задържа възможно най-дълго. При поява на силно желание да се изпраз­ни пикочния мехур, се прави седяща вана, а при неп­реодолим позив към уриниране, се уринира без да се излиза от ваната.

Ако нямаме готовите компоненти на смесите под ръка, при бъбречна колика може да се използват на­стойки или отвари от отделни растения с пикочогон­но  и  спазмолитично действие:

 • отвара от листа, пъпки или малки клонки от бре­за - 40 г (примерно 5 супени лъжици) на 1 л вря­ла вода, ври 20 минути;

• отвара от листа на червена боровинка - 60 г (при­ мерно 7-8 супени лъжици) на 1 л вряла вода, ври 10 минути;

 • запарени листа от касис - 40 г (примерно 5 супе­ни лъжици) на 1 л вряла вода, запарва се в тер­ мос З0-40 минути;

• напарени стръкове овчарска торбичка - 40 г (при­ мерно 5-6 супени лъжици) на 1 л вряла вода, за­парва се 20 – 30 минути;

• отвара от стръкове полски хвощ – 30 г (примерно 5 супени лъжици) на 1 л вряла вода, ври 10 ми­ нути;

 • отвара от листа на мечо грозде - 30 г (примерно 4 супени лъжици) на 1 л вряла вода, ври 20 ми­нути;
 • отвара от зелена овесена слама - 40 г (примерно 6 супени лъжици) на 1 л вода, ври 20 минути;
 • напарени коренища от троскот - 60 г (примерно 6 супени лъжици) на 1 л вряла вода, запарва се в термос от 30 минути до 2 часа.

При възникване на колика, дадените лекарствени форми (отвари, настойки), могат да се приготвят дос­татъчно бързо (с изключение на последната, която трябва да подготвим по-рано). Трябва веднага да се изпият 1,5-2 чаши гореща отвара на малки глътки за 15-20 минути, след това да се пие по половин чаша след всяко уриниране. Цялото количество може да се изпие за едно денонощие. Често точно това е срокът, за който може да се справим с проточилата се бъбреч­на колика (нейните повторни пристъпи) и да се стигне до изхвърляне на камъка. Паралелно може да се пи­ят сокове от ягодови плодове и зеленчуци - сокове от горска ягода, клюква, моркови, зеле.

Това са фитотерапевтичните методи за неотложна помощ в домашни условия при бъбречна колика.

Тези методи могат да се използват само при твърдо установена диагноза (!), след като сте за­ познати с проявленията на бъбречната колика и имате опит в нейното преодоляване, тъй като зад външната симптоматика на коликата може да се крие остър апендицит или някаква друга патоло­гия, изискваща различно лечение.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 65 посетителя в сайта