www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Високата температура, как да я свалим

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Температурни състояния. Висока температура

Повишаването на телесната температура в много случаи е първият признак на редица заболявания, който предизвиква основателна тревога в семейството. Нормалната температура достига до 37 градуса/измерена в ануса или устата, тя е с един градус по-висока/. Най-често повишената температура е израз на остро инфекциозно заболяване, простуда, грип, детски шарки, заушки, хепатит, ентероколит, ревматизъм и много  други.

Най-голяма е тревогата в семейството при трескаво състояние на детето.

Висока температура при дете.Как трябва да постъпват в тези случаи родителите?

При всички случаи детето трябва да бъде поставено на легло, по възможност напълно изолирано от останалите деца. При много висока температура /над 38 гадуса/ правилно е да се даде на детето температуропонижаващо средство -аналгин. В никакъв случай не се разрешава без знанието на лекаря да се дават антибиотици или други лекарствени средства.

Високата температура е причина да настъпи обезводняване в организма. В тези случаи трябва да се дават непрекъснато на глътки течности - плодови сокове, компоти, чай, вода, айран. Даването наведнаж на големи количества течности обикновено предизвиква повръщане.

При не много висока температура могат да се дават зеленчукова супа, плодови пюрета, печени ябълки, кисело мляко, картофено пюре и др. По-нататъшното поведение се определя от лекаря.

Действия при гърчови състояния и при висока температура

При свръхвисока температура, която предизвиква гърчове, детето се увива голо в натопен със студена вода и изстискан чаршаф, а след спадане на температурата се изтрива и увива във вълнено одеяло.

Могат да се поставят и студени компреси на челото. Те трябва да се сменят често, за да не действат като съгряващ компрес.

Не е правилно да се водят деца с трескаво състояние на преглед в медицинското заведение. В тези случаи лекарят се извиква у дома.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 111 посетителя в сайта