www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ЛЕКУВА ПЧЕЛНИЯТ МЕД?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Повече от 500 заболявания могат да бъдат лекувани с пчелни продукти, разказва  апитерапевтът д-р Пламен Енчев. Той допълни, че сред по-масовите са стомашно-чревните, всички хронични хепатити, жлъчно-каменна болест и простуди.

Пчелната отрова помага при болести с дегенеративен характер като остеоартрит, както и при плексит, невралгия и радикулит. Медните продукти са полезни при парадонтоза, кожни заболявания, неврози, безсъние, леки степени на депресия, нарушения в мастната обмяна, както и трудно заздравяващи рани, каза още д-р Енчев.

Той уточни, че при алергичните към ужилване прилагането на пчелна отрова е невъзможно. Те обаче могат да ползват други пчелни продукти, макар и в тях да има в минимални количества. Всичко това се прави под наблюдението на лекар-специалист и при взети проби за свръхчувствителност. В никакъв случай не се препоръчва самолечение с пчелна отрова, подчерта д-р Енчев.

В есенно-зимния сезон прополисовата тинктура и медът имат категоричен имуномодулиращ ефект. Доказателство за това са самите пчелари, които почти не боледуват от грип. При тях са рядкост и злокачествените образувания, въпреки че няма официална статистика за това. Пчеларите са и дълголетници - живеят с три години по-дълго от останалите хора, категоричен бе специалистът.

Всеки пчелен продукт има лечебен ефект, ако е приложен по правилния начин. По-лек за употреба е акациевият мед, а мановият е богат на много вещества и е „по-тежък". Той също е полезен, но вкусът му е различен и хората смятат, че е преправен, обясни д-р Енчев.

Медът носи лечебните свойства на цветовете, от които е събран. Липовият ще помага при простудни заболявания, лавандуловият ще успокоява, мановият се прилага при анемии.

През последните години се наблюдава явлението на т.нар. „празен кошер". Причините са много, сред които употребата на пестициди, никотиноиди, генетично модифицирани храни и клетъчни телефони. Смята се, че всичко това пречи на навигационната система на пчелите и те не могат да открият пътя обратно към кошера. Въпреки това д-р Енчев е оптимист, че пчелите в България ще оцелеят. Нашата страна не е високо индустриална и затова има шанс за тях, каза още той. По думите му съществува интересна тенденция в урбанизираните общества в Европа и САЩ за отглеждане на пчели в големите градове. Така че българите имат на какво да се учат и в тази посока, допълни д-р Енчев.

Той посъветва медът да не се разтваря във вода, по-топла от 38 градуса, тъй като се унищожават всички важни негови съставки.

 

 

www.dariknews.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1716 посетителя в сайта