www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА РЕГУЛИРАМЕ ВИСОКОТО КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ С ХРАНАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Как да регулираме кръвното налягане с храната?

Необходимо е  диетата на болните от хипертонична болест да се обогатява с витамини, поддържащи жизнено важни функции на организма. Основни източници за тях са плодовете и зеленчуците. Освен това употребата на зеленчуци, плодове и горски плодове (ЯГОДИ, малини, къпини, боровинки), които съдържат голямо количество калий, магнезий и в същото време са бедни на соли на натрия, съответства на общата насоченост на лечебното хранене при хипертония.

ВИТАМИН А е необходим не само за запазване на нормалното зрение, но той благотворно влияе на кожата, лигавицата и кръвоносните съдове. Той се съдържа в голямо количество в говеждия черен дроб, рибеното масло, морковите, червения пипер, маслото, сметаната, пъпешите, лапада. Потребността от витамин А за едно денонощия е 1,5 мг. Той чес­то се предписва заедно с витамин Е (токоферол), който се използува като средство, действащо антисклеротично и нормализиращо артериалното налягане (например при климакса).

ВИТАМИН В1 (тиамин) е крайно необходим за нормалното функциониране на нервната система и мускулите (в това число и сърдечния мускул). Голямо е съдържанието му триците и бирената мая, затова е необходимо да се употребяват ръжен хляб от едросмляно брашно. Потребността за едно денонощие от витамин В1 е около 2 мг.

ВИТАМИН В2 (рибофлавин) взема активно участие във въглехидрагния и белтъчния обмен и в обмена на мазнините (в това число и холестериновия). Потребността за едно денонощие е 2,5-3,5 мг. В голямо количество този витамин се съдържа в маята, МЛЯКОТО, сиренето, яйцата, черния дроб.

ВИТАМИН В6 (пиридоксин) също участва в обмена на белтъчините и мазнините, нормализира холестериновия обмен, използва се за лечение и предотвратяване на атеросклерозата. Потребността за денонощие е 10-20 мг.

ВИТАМИН BI5 (калциев пангамат) благоприятно влияе на холестериновия и кислородния обмен, затова често се използува при лечение на болни с поразени кръвоносни съдове

ВИТАМИН РР (никотинова киселина) се използува при сърдечно-съдови заболявания като съдоразширяващо средство и понижаващо съсирваемостта на кръвта. На този витамин са богати елдовият булгур, саго (грис от картофено нишесте), грах, фасулът, месото (г.лавно овнешко, говеждо, пилешко, заешко). Потребността за едно денонощие е 20 мг.

ВИТАМИН С (аскорбинова киселина) участва в окислителните процеси, повишава еластичността на кръвоносните съдове, нормализира холестериновия обмен и в тази връзка може да предпазва от развитие на атеросклероза. Освен това витамин С повишава съпротивляемостта на организма срещу инфекциите. Потребността от витамин С е 50-120 мг в денонощието. Много богати на аскорбинова киселина са шипките, черното френско грозде, черният плод на офиката. Също така много от този витамин се съдържа и в копъра, хряна,магданоза, зеления лук, карфиола, зелето, доматите, лапада, ягодите, цариградското грозде. По-малко съдържание на витамин С има в дините, морковите, краставиците, тиквата, кай­сиите, гроздето, крушите, сливите, бялото френско грозде, ябълките.

ВИТАМИН Р (рутин) способства за намаляване проницаемостта и чупливостта на малките кръвоносни съдове, затова той трябва да се приема от лица с опасност от кръвоизливи, хемофилия, хипертонична болест и гломерулонефрит (заболяване на бъбреците). Действието на витамин Р особено се усилва в съчетание с витамин С. Денонощната потребност на възрастен човек от витамин Р е 50 мг. Голямо количество се съдържа в продуктите с растителен произход (френско грозде, особено черното, черни боровинки, чере­ши, грозде, черноплодна офика, вишни, шипки, чай).

Как да запазим витамините при обработката на храната?

Необходимо е да се помни, че правилното хранене и кулинарната обработка на плодовете и зеленчуците способстват за запазване на витамините в тях. Нарушаването на целостта на плодовете (изстискване на сокове, раздробяване) довежда до ускорено разрушаване на полезните вещества. По възможност плодовете и зеленчуците трябва да се чистят и режат с ножове от неръждаема стомана тъй като желязото и медта разрушават витамин С непосредствено преди варенето. По-добре е те да се слагат във вече кипяща вода, а когато се варят да са в затворен съд. Посудата трябва да бъде емайлирана, алуминиева или от термоустойчиво стъкло. Картофите трябва да се варят необелени и в колкото семоже по-малко вода. Трябва да се знае, че при задушаване с мазнина върху зеленчуците се образува филм и по-малко се губи от витамините А и С. Не се препоръчва готовата храна да се пази дълго време - в процеса на съхранение се намалява съдържанието на витамини в нея. част от плодовете и зеленчуците трябва да се ядат сурови и с кората (в този случай в организма постъпват повече целулоза и ценни вещества).

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1550 посетителя в сайта