www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИМАМ БОЛКА В ГЪРДИТЕ И СЪРЦЕБИЕНЕ, ОПАСНО ЛИ Е?

(2 votes, average 4.50 out of 5)

Какво знаем за болката в гърдите?

Болката в  гърдите може да бъде мъчителна. Освен това може да бъде подвеждаща. Може да бъде причинена от най-обикновено лошо храносмилане или от сериозно медицинско състояние.

Ако болка в гърдите не преминава, незабавно се обадете на спешен номер 112 или повикайте "Бърза помощ"!

Какво представлява сърдечния удар?

Освен болка или натиск в гърдите, може да почувствате болка в челюстта, ръцете, шията или гърба. Другите симптоми на   сърдечен удар включват затруднено дишане, изпотяване, виене на свят, гадене и повръщане. Ако се опасявате, че получавате инфаркт, обадете се на телефон 112 или повикайте "Бърза помощ". Ако решите да отидете в болница, в никакъв случай не шофирайте.

Видове гръдни боли

Това са най-често срещаните форми на гръдна болка, която не изискват незабавна медицинска помощ:

Болка в гръдния кош. Ако натискането на чувствителното място с пръст причинява възобновяване на на болката, то сериозни състояния като инфаркт са малко вероятни. Болката в гръдния кош обикновено трае само няколко дни и може да се лекува с аспирин при възрастните.

При децата, лекувайте с ибупрофен или ацетаминофен. Третирайте със слабо затопляне на болезненото място, за да облекчите оплакванията.

Киселини в стомаха. Симптомите са парене и дискомфорт в горната част на корема и под гръдната кост. Понякога има кисел вкус в устата. Киселините могат да бъдат толкова болезнени, че симптомите да се объркат с настъпването на сърдечен удар. Гръдната болка от киселини  може да бъде облекчена с оригване  или прием на антиацид.

Прекордиални болки. Това е състояние, което се среща най-често при млади хора.

Симптомите са кратка пробождаща болка под лявата гърда, която затруднява дишането. Няма препоръчителни самостоятелни грижи. Бодежите преминават моментално. Причината за това често срещано състояние е неизвестна, макар че е очевидно безвредно.

Ангина пекторис. Това е термин, който се използва за болка или натиск в гърдите, свързани с исхемична болест на сърцето. Причинява се от недостиг на кислород в сър­дечния мускул. Обикновено се проявява при физическо натоварване или емоционален стрес. Ако сте диагностицирани с исхемична болест на сърцето, вашият кардиолог ще ви разработи план за лечение.

· Не се опитвайте да "изкарате на крак" епизода на ангина. Обърнете внимание и се лекувайте

· Ангината обикновено се лекува с почивка и лекарства като нитроглицерин .

· Ако забележите промяна в модела на ангината, като зачестява не на пристъпите или нощни атаки, незабавно отидете на лекар.

· Ако сте прилагали мерки за облекчаване на пристъпа, но той продължава повече от 15 минути, или имате замаяност или сърцебиене, потърсете спешна помощ.

Какво представлява сърцебиенето?

Сърцебиене (палпитации) е усещането за ускорени, прескачащи или силни удари на сърцето. Много хора получават сърцебиене от време на време. Често причината не може да се установи, но сърцебиенето може да се предизвика от стрес, енергични упражнения, кофеин, никотин, треска или някои лекарства, които съдържат стимуланти. Нерядко промени в начина на живот облекчават симптомите.

Обикновено палпитациите не са опасни, но се консултирайте с ващия лекар, за да изключите всички съмнения. В някои случаи сърцебиенето се дължи на по-сериозен проблем със сърцето.

 

Прочетете още:

ПАРЕНЕ ЗАД ГРЪДНАТА КОСТ

БОЛКИ В СЪРЦЕТО

СЪРДЕЧНА НЕВРОЗА

БОЛКА В СЪРДЕЧНАТА ОБЛАСТ

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 445 посетителя в сайта