www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИЗБОР НА ЛИЧЕН ЛЕКАР. КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Как да изберем правилния личен лекар

 

 

Как да откриете кой лекар е подходящ за вас?

Медицинското обслужване става все по-сложно. А намирането на правилния лекар за вас и вашето семейство може да бъде предизвикателство. Може би сте в добро здраве и не се нуждаете от лекар. Но когато ви потрябва, добре е да той да ви познава и да може бързо и ефективно да координира грижите

ЗАПОЧНЕТЕ С ПЪРВИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Започнете с търсенето на общопрактикуващ лекар, който да ви предостави първична медицинска помощ, обикновено с екип от медицински помощници и медицински сестри. Личният лекар и неговият екип  биха могли да направят следното:

Да ви осигури специална медицинска помощ.

•Да осигури профилактика, например като следи кръвното ви налягане, прави скри­нинг за рак и ваксинации.

•Да предоставя консултация по телефон и имейл, когато имате нужда от съвет, но без да се изисква посещение в кабинета.

• Да осигурява приемственост на грижите. Това е особено важно, ако вие или някой в семейството ви има хронично заболяване.

Ето някои примери за първична специализирана грижа от страна на личния ви лекар, като ви избере подходящ специалист.

Личният Ви лекар е семеен лекар. Осигурява грижи за хора от всички възрасти и може също така да окаже акушерска помощ.

Да видим другите специалисти.

•Специалист по вътрешни болести. Осигурява специализирана грижа за общите нужди на възрастните, включително и по-възрастните хора.

• Гериатър. Осигурява фокусирани грижи за общите нужди на възрастните хора.

• Педиатър. Осигурява грижи за деца и юноши.

• Гинеколог. Осигурява специализирани здравни грижи.

Как да изберете необходимия специалист

Набележете няколко специалисти. Разговаряйте с приятели и колеги за своите впечатления от лекарите във вашата общност.

В допълнение, помислете дали имате нужда от един лекар за всички членове на семейството или предпочитате по-целенасочени грижи от различни лекари.

Проверете правомощията на лекаря

Преди да посетите лекаря, проведете телефонен разговор с него, посетете неговия уебсайт или сайта на съответното здравно заведение, за да се уверите в неговите ди­пломи и разрешителни да практикува.

За да проверите разрешителното му, може да посетите регистъра на Българския лекарски съюз.

Посещение на кабинета на лекаря

 

След като сте избрали двама или трима лекари, направете опознавателни посещения.

За начало разберете дали лекарят приема нови пациенти и дали работи със Здравната каса.

Ето някои допълнителни въпроси, които можете да зададете:

• Каква е специалността и практиката на лекаря?

•С какво работно време е кабинетът?

• Колко дни в седмицата се преглеждат пациенти?

• Има ли възможност за вечерни прегледи или прегледи през почивните дни?

• Ще ви свържат ли с лекаря, ако се обадите в кабинета с медицински въпрос?

•По какъв начин лекарят отговоря на медицински въпроси след края на приемния час?

•Колко дни предварително трябва да си запишете час? (Ако е повече от месец, лекарят вероятно е претоварен. Може би е добре да потърсите друг.)

• Колко време се чака пред кабинета?

• Доколко склонен е лекарят да насочва пациентите към специалист?

• Колко е обичайната продължителност на прегледа или консултацията при лекаря? (Някои лични лекари ограничават общата продължителност до по­малко от 30 минути.)

Доверете се на  инстинкта ви

Ако не изпитвате доверие към лекаря, опитайте със следващия в списъка. Човек е по-склонен да следва съветите на лекар, с който се чувства комфортно. Лекарите знаят това. Така че не се притеснявайте, че ще ги обидите. Концентрирайте се върху вашите нужди.

Кои лекари специалисти да потърсите?

Как да разберете кога имате нужда от лекар или друг здравен специалист, като физиотерапевт или медицинска сестра? По принцип вашият общопрактикуващ лекар трябва да ви насочи към специалист, когато имате такава необходимост. Ако се опасявате, че имате медицински проблеми, на които общопрактикуващият лекар не отделя достатъчно внимание, можете сами да потърси специалист, чиито специалност и опит съответстват на проблема.

 

Ако посетите специалист, поискайте копие от вашата епикриза и лечение да бъде изпратено на джипито, който трябва да следи цялостното ви здраве. Поискайте едно копие от епикризата и за себе си. При следващото посещение при вашия общопрактикуващ лекар не пропускайте да опишете какво ви е назначил специалистът.

Лекари специалисти, кой за какво ви е необходим? Какво може да ви предложи личния лекар като специалист?

Ето списък на специалистите, от които може да имате нужда, със съответните системи, болести, оплаквания и терапии:

Алерголог, имунолог. Лекува алергии и заболявания на имунната система. Анестезиолог. Администрира и контролира анестетици.

Аудиолог. Проверява слуха и лекува слухОви смущения.

Кардиолог. Лекува смущения на сърцето, кръвоносните съдове и кръвообращението.

Дерматолог. Лекува кожни заболявания.

Специалист по спешна медицина. Оценява и лекува травми и спешни случаи. Ендокринолог. Лекува заболявания на жлезите с вътрешна секреция и диабет. Семеен лекар. Лекува всички членове на семейството и всички болести. Гастроентеролог. Лекува храносмилателни заболявания.

Генетик. Специализира в наследствени заболявания.

Гинеколог. Специализира в грижи за жените.

Хематолог. Лекува заболявания на кръвта.

Специалист по инфекциозни болести. Лекува инфекциозни заболявания, прави имунизации.

Интернист. Занимава се с диагностика и нехирургично лечение на болести при възрастните.

Неонатолог. Лекува новородени бебета. Нефролог. Лекува бъбречни заболявания.

Невролог. Специализира в нарушения на нервната система (мозък, гръбначен мозък, нерви).

Акушер-гинеколог. Специализира в бременността и раждането. Онколог. Специалист по ракови заболявания.

Офталмолог. Лекува очни заболявания.

Ортопед. Лекува костни заболявания и травми, изискващи операция. Оториноларинголог. Лекува заболявания на ушите, носа и гърлото. Патолог. Изследва телесните течности и тъканите.

Педиатър. Осигурява профилактика на децата и юношите и лечеЮ1е на детски болести.

Физиотерапевт. Лекува нарушения на нервната и мускулно-скелетната система. Специалист по превантивна медицина. Фокусира се върху предотвратяване на болести и наранявания.

Психиатър. Лекува психични заболявания.

Психолог. Специализира в психологическата оценка и терапия.

Пулмолог. Лекува респираторни заболявания, а също и нарушения на съня. Рентгенолог. Използва образни техники за диагностика и лечение на болесппе. Ревматолог. Лекува проблемите на ставите, мускулите и съединителната тъкан. Хирург. Лекува оперативно различни заболявания, съществуват много тесни специалности.

Уролог. Специализира в заболявания на пикочните и урогениталния тракт.

Други здравни специалисти

Медицинска сестра. Ако сте в болницата, най-вероятно ще общувате повече с медицински сестри отколкото с лекарите, защото сестрите осигуряват по-голямата част от грижите. Сестрите наблюдават симптомите и изслушват пациентите, помагат за осъществяването на лечебния план и следят резултатите.

Ерготерапевт. Ако получите тежко нараняване или инвалидност, ерготерапевтът ви помага да си възвърнете способността за извършване на ежедневни задачи, като например дейностите, необходими, за да си изкарвате прехраната. Алтернативното на­именование "професионален терапевт" е донякъде подвеждащо, защото лечението не цели единствено да ви помага да се върнете на работа, но и да възвърне способността ви да изпълнявате ежедневните задачи независимо дали у дома или на работното мяс­то: хранене, обличане, къпане, домакинство и развлекателни умения. Този терапевт може да препоръча физически промени във вашия дом или на работното място - като пренареждане на мебелите или добавяне на paмrrn: и парапети, за да се улесни прид­вижването и извършването на ежедневните дейности.

Фармацевт. Вашият фармацевт е отличен източник на информация за лекарствата, независимо дали са ви изписани по рецепта или се продават свободно. Тъй като фар­мацевтът води отчет на всички рецепти, които сте изпълнявали в неговата аптека, е добре да купувате всички лекарства с рецепта от една и съща аптека. Това осигурява двойна проверка, за да сте сигурни, че не вземате медикамент, който може да влезе в реакция с друг. Фармацевтът може да ви помогне да изберете най-подходящият за вас свободно продаван лекарствен препарат.

 

Физиотерапевт. Подобно на ерготерапевта, физиотерапевтът помага на хора с тежки контузии И увреждания да си възвърнат загубените физически функции, по­средством техники като лечебна гимнастика, масаж и ултразвук. Акцентът тук е да се увеличи физическата способност и да се компенсират нарушени или загубени фи­зически функции.

 

Лекарски асистент. Като медицинската сестра, лекарският асистент често рабо­ти заедно с лекаря по диагностициране и лечение на пациенти с някои от най-често срещаните заболявания. Повечето лекарски асистенти имат поне бакалавърска сте­пен. Те обикновено работят под наблюдението на лекар и извършват възложени от него процедури.

 

Като част от медицинския екип, те записват историята на заболяването, лекуват леки наранявания, които могат да изискват шевове ил, назначават и тълкуват лабораторни тестове и рентгенови снимки и поставят диагнози. В някои случаи могат да предписват лекарства.

Въпроси преди операцията. Какви умения трябва да има личния Ви лекар, за да Ви насочи към правилния специалист хирург?

Избор на хирург

Вашият общопрактикуващ лекар ще ви помогне да намерите добър хирург, ако ви се налага операция. Ако имате нужда от операция за подмяна на става например, най­вероятно ще ви насочат към хирург-ортопед, който специализира в операции на ставите, мускулите и костите. При избора на хирург, опитайте се да изберете оператор с богат опит в типа операции като тази, която ви предстои.

Предвид потенциалните рискове и разходи на много операции, често е добре да потърсите второ мнение. Вие или вашият основен лекар можете да вземете решение дали да потърсите второ становище. Затова не се чувствайте длъжни да премълчите за консултацията с втори хирург. Информирайте вашия основен лекар за всички важни стъпки.

Независимо дали операцията се препоръчва от вашия общопрактикуващ лекар или от хирург, задайте следните въпроси:

Има ли  алтернативи на операцията? Понякога операцията е единственият начин за отстраняване на проблема. Но понякога съществува възможност за изчакване под наблюдение, за да видите дали ще настъпи подобрение или влошаване на състоянието.

Какво се прави по време на операцията? Поис­кайте ясно описание на операцията. Попитайте дали има брошура с повече информация и снимки. Или по­молете доктора да ви нарисува и обясни какво точно се прави по време на операцията.

Как ще помогне хирургическата интервенция?

 

Смяната на тазобедрена става например може да оз­начава, че отново ще бъдете в състояние да вървите свободно и уверено. До каква степен операцията ще помогне и колко трайни ще бъдат ползите? Искате да имате реалистични очаквания.

Какви са рисковете? Всички операции носят известен риск. Претеглете ползите срещу рисковете. Попитайте и за страничните ефекти от операцията, като сила на болката, която може да се очаква и колко дълго може да продължи тя.

Какъв е опитът на хирурга с този вид операции? Колко пъти я е извършвал операторът и какъв процент от пациентите са имали успешни резултати?

Къде ще бъде извършена операцията? Много операции днес се извършват в амбулаторни условия. Можете да постъпите в болницата или клиника за опе­рация и да се приберете у дома същия ден.

С каква упойка се извършва операцията? Ва­шата операция може да изисква само местна упойка, което означава, че само част от тялото ви ще се вце­пени за кратко време. Възможно е да имате нужда от обща анестезия.

Колко дълго ще продължи възстановяването?

Трябва да знаете за колко време повечето хора са в състояние да възобновят нормалните си дейности като домакински задължения вкъщи и връщане на работа. Може би смятате, че ще можете да вдигате пазарска торба с продукти след седмица или две. Но да не е така. Следвайте стриктно съветите на вашия лекар.

Колко ще струва? Здравната осигуровка не покри­ва всички операции. Може да се наложи да заплатите частично за операцията или да покриете процент от разходите. В лекарския кабинет обикновено могат да ви дадат тази информация.

Проучете дали трябва да заплатите определена сума за операцията. Доплащането на разликата поня­кога е доста скъпо.

Изборът на личен лекар е ключов момент за вашето здраве. Личният лекар е човекът, които може да ви държи в добра кондиция, а може и обратното. Изборът на  правилния личен лекар би помогнало да имате един добър жизнен стандарт. Не се хващайте за първият доктор, която си избирате личен лекар.

 

Вижте още:

 

СМЯНА НА ЛИЧЕН ЛЕКАР

ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА МОГАТ ДА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР

ПРОВЕРКА НА ЛИЧЕН ЛЕКАР

Избор на личен лекар

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 199 посетителя в сайта