www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Цинкът помага срещу уголемяване на простатата

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Нормална и увеличена простата

Простатата се нуждае от десет пъти повече цинк в сравнение с другите органи.

Постъпването на достатъчно цинк с храната е жизнено важно условие за предпазване от патологичното й уголемяване - хиперплазия на простатата. За съжаление 90% от съвременните хора не получава достатъчно цинк с храната и този факт може да обясни високата честота на проблема уголемена простата при мъжете.

Не съществува една единствена теория, която да осветлява проблема уголемяване на простата, но доводът непълноценно хранене- недостиг на цинк- уголемена простата звучи логично и убедително.

Извод и препоръки за профилактика на простатата

Да се обърне внимание на храните, богати на цинк. И второ, може дефицитът да се допълва и с аптечни препарати. Цинкът е и ценен имуномодулатор, предпазващ от чести простуди и възпаление. Да се приемат по 15-30 мг цинк всекидневно, Особено през зимата, когато ще помогне за предпазване от грип и простуди.

Доктор Ървинг Буш  и сътрудници от Чикаго - Chicago's Cook County hospital провеждат изследване при мъже с увеличена простата, на които дават цинкови препарати и получават подобрение в 75% от случаите.

Обяснение как работи  цинка

Цинкът потиска един ензим 5-алфа- редуктаза- и така се понижава нивото на дихидротестостерона. Характерно е увеличаване на неговата концентрация с напредване на възрастта. Тогава проблем за мъжа става не толкова синтеза на тестостерон, колкото фактът, че все повече тестостерон и SHBG- глобулин, свързващ половите хормони, се свързват и затова вече не са налични в свободна форма.

Както при жените настъпват промени в менопаузата и при мъжете се наблюдават хормонални промени. При преминаване на границата от 40 години, се увеличава нивото на Пролактина. Това е хормон който се секретира от предния отдел на аденохипофизата, и който води до увеличение на гърдите при жените във фертилна възраст и ги подготвя за кърмене. При мъжете  причинява гинекомастия, увеличаване на гърдите, и повишава нивата и активността на 5-алфа- редуктаза, и респективно на дихидротестостерон и увеличение на простатата.

Но за да бъде цинкът във форма, усвоим от простатата, е необходим и витамин B6 този витамин е важен за потискане на симптомите на бременност, ранния предменструален синдром при жените, а той включва и подуване, и болезненост на гърдите. Съществува тясна връзка между недоимъчното хранене, състоящо се в недостиг на минерали, микроелементи, витамини и други биологично активни вещества, и здравето.

Ако имате  проблеми с простатата и се намирате във възраст в която биха могли да се появят различни изменения, може да добавяте 50 мг витамин B6 към дневната доза цинк.

Други средства които влияят благотворно на простатната жлеза

Бабини зъби - има добро хормонално балансиращо действие.

Пчелен прашец затова е природен продукт, богат на минерали, микроелементи и други биологично активни вещества. Съдържа фитохормони, сходни с човешките и подобрява хормоналния статус.

Тиквени семки- те също са класически природен продукт с висока хормонално подобна активност. За доброто състояние на простатата може да се консумират по 50-100 тиквени семки дневно.


Ето и една билкова комбинация, проверена в практиката и с много добър ефект при проблеми на простатата.

Да се смесят в равни части  по 50 грама стрък бабини зъби, цвят магарешки трън и стрък ветрогон. Билките се разбъркват добре. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 минути в половин литър вода, запарват се още 15 минути и чаят се прецежда. Пие се на три-четири пъти през деня.

loading...

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 243 посетителя в сайта