www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПУБЕРТЕТ. ФАЗИ НА ПУБЕРТЕТА

(0 votes, average 0 out of 5)

Пубертетно-юношеската възраст (пубертетната възраст) започва към 8-10-годишна възраст и завършва окончателно едва към 16-20-годишна възраст. Това е продължителен, напрегнат и критичен период  в развитието на човека, мост за преминаване от детската в зрялата възраст. През този период се осъществява не само голям физически растеж, а настъпват и съществени и резки промени във всички органи и системи, като особено изпъкващи са промените в половата система, нервната система, психиката и поведението. Тези бурно настъпващи промени създават много тревоги и безпокойства не само у родителите, но и в средата на подрастващите младежи. Много автори разграничават в сложното пубертетно развитие три последователни фази.

Пред пубертетна фаза(8-11-годишна възраст), когато постепенно се появяват началните вторични полови белези.

Пубертетна фаза (пубертет в тесен смисъл на думата, настъпващ бурно в периода от 12- до 15-годишна възраст), която се изявява с ускорено развитие на първичните и вторичните полови белези. У момичетата се появява  менструацията, а у момчетата се появяват полюции (изпразване на семенна течност). Третата фаза се нарича юношеска възраст (от 17- до 20-годишна възраст), когато узряват и се доразвиват настъпилите пубертетни промени.

У момичетата половото съзряване настъпва 1-2  години по-рано от това при момчетата. Началото  на пубертета не е еднакво за всички деца и показва вариации от 1-2 и повече години за отделните деца, така че често срещащите се избързвания или забавяния в настъпването на пубертета не бива да създават особени тревоги. Тези колебания в настъпването на пубертета се дължат на  комплекс от много фактора: наследственост, расова принадлежност, възпитателно въздействие, хранене, социални условия си др.

Към 8-10-годишна възраст у момичетата се появява израстване на таза и леко издуване (като бутон) нa зърната на гръдните жлези.

Към 10-11-годишна възраст гръдните жлези се увеличават още повече, появява се окосмяване в половата област и нарастване на външните и вътрешните полови органи.

В периода от 12- до 13-годишна възраст гръдните жлези значително нарастват и техните зърна се пигментират, а към 1З-14-годишна  възраст започва окосмяване под мишниците и се явява първата менструация.

В периода от 14-15-годишна възраст вече може да настъпи първата бременност. През периода ат 15-16-годишна възраст се появява акне по кожата на лицето и значително променяне (мутиране на детския глас). В юношеската фаза (от 16- до 18-годишна възраст) растежът на скелета опира и девойката показва особеностите на зряла жена. Най-ранно нормално появяване на менструация  може да се наблюдава на 8-годишна възраст. При появата на менструация между 8- и 10-годишна възраст се говори за ранен нормален пубертет.

преждевременно полово развитие се говори, когато момичето показва началните прояви на пубертетно развитие преди 6- годишна възраст, а менструацията се появява преди 8-годишна възраст. Пубертетното развитие у момчетата показва следните особености към 10-11- годишна възраст започва началното уголемяване на половия член и на яйцата (тестисите); към 12-1З-годишна възраст се появява леко окосмяване в половата област и леко набъбване на зърната на гръдните жлези; към 14-15-годишна  възраст се появява окосмяване под мишниците , покарват мустаци и детският глас мутира; към 15-16-годишна възраст се появяват  полюции(спонтанно отделяне на зрели сперматозоиди -  най-често през нощта), а към 16-17-годишна възраст настъпва окосмяване на лицето (брада, мустаци) и някои области на тялото. Към 20-21-годишна възраст спира растежът на костите и младежът показва особеностите на възрастен мъж. Всички  горепосочени, срокове са приблизителни и само компетентен лекар може да реши дали има нормално или ненормално протичане на пу6ертетното съзряване.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 321 посетителя в сайта