www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СЕРОТОНИН. МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ РЕАГИРАТ РАЗЛИЧНО НА ЛИПСАТА НА СЕРОТОНИН

(0 votes, average 0 out of 5)

Серотонин. Какво се случва в мозъка, когато серотонина намалява?

Съществува разлика в реакцията при мъжете и жените, когато е налице намаляване на серотониновите нива в мозъка, сочат изследвания.

Това засяга особено, техните настроения и импулсивност.

Учени са  прилагали техники, рязко намаляващи триптофанът, при които и нивата на серотонина, намаляват. Крайният резултат е доста интересен.

При мъжете се наблюдавало повишаване на импулсивността, без това да влияе на общото им настроение. При жените пък, се е появили промени в настроението и те изостряли вниманието си. Това поведение се свързва с депресията при нежния пол.

Изследванията сочат, че промяната в настроението на жените се дължи на ген, известен под името 5-HTTLPR, отговарящ за транспорта на серотонина.

Серотонин. Как реагират мъжете и жените при промяна на нивата на серотонина?

Доктор Еспен Валдерхауг, заяви, че неговият екип е изненадан от получените изследвания. Реакцията на мъжете и жените при промяна на мозъчния химичен баланс била коренно различна. Ние притежаваме идентични структури в мозъка си, що се отнася до серотониновата система. Но явно мъжете и жените използват серотонина за различни цели, казва Валдерхауг.
Тези научни доказателства хвърлят светлина върху лечението на депресивното разстройство, помагайки да се разбере как влияе пола и гените, когато се лекува депресивното разстройство при нарушени нива на серотонина, при жените и мъжете. Тези данни ще помогнат да се разбере, защо жените при промяна на серотонина, показват нарушения в настроението, както и различни тревожни и страхови разстройства, за разлика от мъжете, които пък се пристрастяват към алкохола, или развиват друго разстройство, известно като хиперактивност - разстройство на задръжките.
С това проучване, лекарите вече имат нова база, която да помага по-лесно да разбират поведението на пациентите си и да им назначават подходящо лечение, когато мозъкът им чувства липса на достатъчно серотонин.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 324 посетителя в сайта