www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИЧИНИ ЗА ЗАТРУДНЕНИЯ В ГЪЛТАНЕТО ИЛИ КАКВО Е КАРДИОСПАЗЪМ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Кардиоспазъм. Описание на затруднения в гълтането

Проблемите в преглъщането могат да имат различен характер. Те могат да се предизвикват от различни фактори. В доста случаи проблемите в преглъщането са последици от изгаряния на хранопровода и предизвикани стеснения като последица. Изгарянията са причинени от инциденти - погълнати киселини или основи. Причините могат да са и от механичен характер - попаднали остри предмети или органичен характер - различни новообразувания. Затруднения в гълтането могат да се наблюдават и при поемането на твърда храна с малко слюнка - сухи залци.

При възбудено състояние е възможно също така да се яви трудно гълтане, защото  слюнката не е в достатъчно количество.

Причини за затруднения в гърлото

Ще се спрем на най-честата причина, която поражда затрудненията в гълтането. Тя е известна като кардиоспазъм. Това заболяване се развива, в резултат на силна уплаха или преживян стрес, транспортна злополука, нападение, природно бедствие, пожар, военен инцидент и т.н. Това заболяване е разпространено най-вече във възрастовата група между 20 и 40 години.

Причини за кардиоспазъм

Причинете не са съвсем изяснени. Но е възприета теорията, че има нарушения в координацията на стените на хранопровода: долната част на хранопровода не се отваря навреме, а горна част е отслабена и не винаги е в състояние да придвижи храната.

Начин на поява на затруднение в гълтането /кардиоспазъм/

Обикновено кардиоспазмът настъпва много бавно. Затруднението в гълтането е избирателно. Какво значи това? Често течните храни не могат да преминат, докато твърдата храна преминава успешно. След тези първоначални признаци дълго време не настъпват никакви други симптоми.

Поставяне на диагноза на затруднения в гълтането /кардиоспазъм/

Диагнозата се поставя чрез рентгеново изследване чрез контрастно вещество. Процедурата е безболезнена.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 345 посетителя в сайта