www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИМАТЕ БОЛКА В ГЪРБА? ВИЖТЕ КАК ДА Я ИЗЛЕКУВАТЕ

(1 vote, average 1.00 out of 5)

 

Болките в гърба са изключително неприятни, но всъщност не крият рискове. Това разпространено схващане не е вярно, защото напрежението в областта на гръбначния стълб се отразява на целия организъм. Освен това могат да причинят главоболие и мигренозни атаки.

Напрежението в гърба често е резултат от неправилна стойка, неподходяща поза по време на сън или претоварване на гръбначната мускулатура. Стресът и липсата на физическа активност засилват оплакванията. При седене гръбначният стълб е по-натоварен, отколкото в изправено или легнало положение. Неправилна поза на горната част на тялото води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която реагира с болка. Специалистите съветват често да променяте позата на работното си място.

Друга причина за гръбначно увреждане може да е моментното пренапрежение, свързано с вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб.

Не е нужно да търчите при лекар при първите оплаквания, защото болката много често отшумява от само себе си. През първите дни се опитайте да се оправите сами. Ако сте пренатоварили гръбначната мускулатура, дайте Ако неразположението продължава да ви мъчи, консултирайте се с терапевт или невролог. Специалистите споделят, че алтернативните методи на лечение и мануалната терапия в някои случаи могат да помогнат. Но обръщат внимание, че лечебните масажи трябва да се правят от лекари физиотерапевти и да се изпълняват изключително прецизно при пациенти с гръбначни проблеми, защото някои състояния, като дископатия и дискова херния, могат да се усложнят.
В случай че взетите мерки не повлияят състоянието ви в рамките на два месеца, потърсете намесата на ортопед или неврохирург.

Добър ефект имат масажите, сауната и леката двигателна програма.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 167 посетителя в сайта