www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАЩО ИЗТРЪПВАТ ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

Много често някои хора изпитват неприятно изтръпване на пръстите на ръцете, наречено Синдромът на карпалния канал

Д-р Елена Матева - специалист по хирургия на ръката в МБАЛ „Вита" , разказва за причините за това страдание.

Д-р Матева, какво представлява Синдромът на карпалния канал?
Изтръпването на първите три пръста на ръцете се среща често. Заболяването се нарича "Синдром на карпалния канал" и представлява притискане на срединния нерв на ръката (n. Medianus) в една анатомична затворена структура на китката и дланта, наречена карпален канал или тунел. През него преминават сухожилията на сгъващите пръстите мускули и нервът. При определени условия (възпаление, хормонални промени, диабет, след травми и фрактури и много често без ясна причина) се получава оток, оттам налягането в тунела се повишава и обменните процеси в нервната тъкан се затрудняват. Нервната проводимост се забавя и се усеща изтръпване на палеца, показалеца, трети пръст и част от четвърти. 

Имате ли наблюдения в какви случаи най-често се среща заболяването?
Засегнати от това заболяване са предимно жени във възрастта около и след менопаузата. Не са пощадени и по-младите, а и мъжете, особено при значително натоварване на ръцете. По-голяма е честотата сред болните от захарен диабет и тези на хемодиализно лечение.

С какви симптоми се характеризира Синдромът на карпалния канал?
Много характерни са нощните и ранни сутрешни болки, когато пациентът се събужда с изтръпнали ръце и трябва да ги разтърси, за да отмине това изключително неприятно състояние. Понякога са налице разляти, недобре определени болки в целия горен крайник, дори в шията и част от гърба. 

За съжаление състоянието не може да се самоизлекува, тоест да премине от "само себе си", защото в затвореното пространство на карпалния тунел се създава порочен кръг на притискане на нерва и възпаление на околните тъкани. Когато притискането продължи достатъчно дълго време, към сетивните прояви (мравучкане, изтръпване, промяна на усета) се добавят и затруднения на фините движения, несръчност, затруднено самообслужване, изпускане на предмети, слабост на ръката и "стопяване", атрофия на някои от малките мускулчета на дланта. Тези промени говорят за дълготрайност на притискането и възстановяването при подобни пациенти е по-трудно. 

Как се диагностицира заболяването?
Поставянето на диагнозата е лесно при типичните симптоми и с прилагането на някои провокативни тестове. В допълнение може да се направят и специфични електрофизиологични изследвания, които обективизират промените в проводимостта по засегнатия нерв. Изследването се нарича електромиография (ЕМГ) и се извършва в специализирани лаборатории. За съжаление не малка част от пациентите все още биват забавяни на различни нива, диагностицирани като "тендовагинити", "влошена циркулация", "шипове на шията", дори "безсъние и невроза" и по този начин лечението се забавя, а през това време нервът трайно се уврежда. 

Какви са методите за справяне с проблема?
Дори диагностицирани правилно, на много пациенти се предлага неадекватно решение, което също е загуба на време и влошава дългосрочната прогноза по отношение нервното възстановяване. Приемът на медикаменти, витамини, хранителни добавки и физиотерапия не може да доведе до излекуване. Профилактика на заболяването не е известна, а основен метод за справяне със Синдрома на карпалния канал е оперативният. Прерязва се плътната тъкан, която притиска нерва. Навременното извършване на операцията води до пълно възстановяване. При забавяне на операцията възстановяването е по-бавно и непълно, но въпреки това е налице значително и голямо облекчение на субективните симптоми от изтръпване и болка. Важно е операцията да бъде извършена от специалист по хирургия на ръката, за да бъдат избегнати усложнения.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 192 посетителя в сайта