www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СЧУПВАНЕ. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЧУПВАНЕТО?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на счупване

Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение е дали на мястото на счупването кожата е цяла или разкъсана, тъй като в последния случай има опасност от инфектиране на костите и меките тъкани. Когато кожата е цяла, говорим за закрити счупвания на костите, а когато е разкъсана - за открити счупвания.

Лечение и прогнози  при счупване

За лечението и изхода има значение, на кое място е счупена костта - в става, извън нея или в средната част на костта. При счупване в болшинството от случаите костните отломъци се разместват. Това разместване може да причини усукване на долния фрагмент по оста му, скъсяване на костта и изкривяване на крайника. Непосредствено след травмата между фрагментите на костите и увредените меки тъкани се явява кръвоизлив, който се разпространява на значително пространство.

Симптоми на счупване

Основните признаци на счупването са болка, нарушена функция, деформация и скъсяване, ненормална подвижност и чувство за скърцане между костните отломъци. Болката се явява веднага след счупването и се успокоява при обездвижване. Нарушена функция понякога може да липсва. Тя е най-отчетлива при счупване на кост на долните крайници - пострадалият не може да стъпи. Деформацията на мястото на счупването бива различна. Подвижността на фрагментите е много важен симптом, но ако те са вклинени един в друг, тя може да липсва. Скърцането е резултат от триене на фрагментите един в друг. То трябва да се проверява много внимателно, защото могат да се причинят допълнителни усложнения (напр. нараняване па кръвоносен съд или на нерв в областта на фрагментите). За уточняване естеството на счупването и положението на фрагментите се налага рентгеново изследване.

Първа помощ при счупване

Първата помощ определя по-нататъшната съдба на счупването. Haй-важното е да се обездвижат фрагментите. Обездвижване се постига с поставяне в шина. Последната трябва да обхваща двете съседни стави - над и под счупването. За шина може да се използува дъска или твърд картон, които се увиват с плат дрехите на мястото на счупването трябва да се свалят много внимателно, а понякога в интерес на пострадалия трябва да се раз режат.  Лечението се изразява в изправяне на фрагментите и тяхното изравняване в една линия под рентгенов контрол и задържането им продължително време в това положение. След снемането на обездвижващите средства се налага правенето на различни физиотерапевтични процедури, за да се възстанови подвижността на крайника.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 211 посетителя в сайта