www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВРОДЕНО ИЗКЪЛЧВАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво представлява вродено изкълчване на тазобедрената става?

По статистически данни на хиляда раждания се падат деца вродено изкълчване на тазобедрената става. Главичката на бедрото у новороденото е относително по-голяма, ямката, в която се вмества, не е вдлъбната, а горният й ръб, които ограничава плъзгането на главичката, е слабо развит. Тези анатомични особености обуславят честото изкълчване на тазобедрената става у новородените. Заболяването е 6-7 пъти по-често при момичетата, като 2 пъти  по-често изкълчването е двустранно.

Симптоми на вродено изкълчване на тазобедрената става

През кърмаческата възраст вроденото изкълчване на тазобедрената става не дава явни признаци. При едностранното изкълчване внимателното оглеждане може да открие известна разлика в дължината на крайниците. Прави също впечатление и несиметричното разположение на кожните гънки от вътрешната страна на бедрото. При разкрачване на детето за почистване едното краче се отмества лесно встрани, докато другото бива възпирано от нещо. Закъсняване в прохождането е важен белег, който не трябва да се пренебрегва. Разпознаването се осигурява с рентгеново изследване.

Лечение на  вродено изкълване на тазобедрената става

Ранните л е ч е б н о-п р о ф и л а к т и ч н и мерки важен дял за снижаване броя на непоправимите вродени изкълчвания. Всяко новородено дете, при което се подозира наличието или склонност към изкълчване, трябва да бъде поставено на специален режим. Затова още в родилния дом децата се преглеждат не само за аномалии от страна на други органи и системи, но  и за вродено изкълчване на тазобедрената става, чието лечение се предоставя на ортопед.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 135 посетителя в сайта