www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

азширени вени не обичат стоенето в право положение

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Описание на разширени вени

Боледуват обикновено хора с професии, свързани с продължително стоене в право положение на едно място: зъболекари, фризьори, бръснари, аптекари и пр. Жените боледуват сравнително по-често (вероятно има значение бременността). Засягат се предимно средната и напредналата възраст. Могат да са засегнати едновременно и двата крака. Заболяването се проявява с разширяване и издуване на подкожно разположените вени,  то най-често по вътрешната  страна на бедрото и подбедрицата. Разширените вени изпъкват още по-релефно при продължително стоене в право положение, а при заемане на хоризонтално положение спадат.

Симптоми на разширени вени

Поради застоя и нарушеното хранене около глезена се появяват отоци, кожата става суха, атрофична и лесно се лющи. Болните в началото се оплакват от напрегнатост в крайника, тежест и схващане. При движение оплакванията отчасти намаляват. По-късно се явяват болки, сърбеж, крайникът става трудно подвижен.

Усложнения при разширени вени

При своето развитие вариците дават редица усложнения:

Варикозни язви - резултат от нарушеното хранене на кожата. Язвите се разполагат най-често около глезените на мястото на най-силната пигментация на кожата и не са дълбоки. Разрастват се на ширина и дъното им е покрито с некротична тъкан, която отделя оскъдна секреция с гнилостна миризма. Ръбовете им са гладки и неподкопани.

Тромбоза - запушване на вените. Забавянето на кръвния ток (особено при дълго стоене в право положение) улеснява образуването на тромбози. Те се проявяват като ограничени уплътнения по хода на разширените вени.

Тромбофлебит - възпаление на венозната стена. В тези случаи се явява висока температура, ускорен пулс, силни болки по хода на вената, която е уплътнена и кожата наоколо е болезнена. Крайникът е отекъл и болният щади движенията, като предпочита покоя.

Кръвоизливи от варикозните възли - обуславят се от втвърдената и чуплива венозна стена и се получават при най-малък удар.

Профилактика при разширени вени

Болни, склонни към разширение на вените, трябва да избягват да стоят дълго време прави и не трябва да водят застоял живот. Уместно е да подбират професия, която не предразполага към образуване на варици. Необходимо е винаги, когато има възможност, болният крайник да се поставя по-високо, за да се улесни оттичането на венозната кръв.

Лечение  при разширени вени

Консервативното  лечение на разширените вени се състои в носене на специални еластични чорапи. Те се носят през целия ден и се свалят вечер преди лягане. Сутрин ластичните чорапи се поставят преди болният да е станал от леглото. Продължителното носене на ластичните чорапи обаче намалява тонуса на мускулатурата, което влошава състоянието на болните. С популярност се ползува лечението с инжектиране в разширените вени на специални склерозиращи течности. В някои случаи се получават добри резултати - разширените вени се запушват и атрофират. Нерядко обаче след инжектирането вената се възпалява и се развиват вторични язви. Често след склерозирането вените отново се разширяват Ако посочените консервативни методи не дадат резултат се пристъпва към оперативно лечение.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 387 посетителя в сайта