www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНА СИСТЕМА

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Описание на опорно двигателна система

Костите и мускулите са органи на движението при човека. Съединени със стави, те образуват двигателната система. Костите са пасивната, а мускулите активната част на двигателната система. В някои костни кухини са поместени органи, които са защитени от външни удари. Костите на човека са свързани помежду си и образуват скелета. Той заема около 20 на сто от масата на човешкото тяло.

Кости на главата

Костите на главата образуват черепа, в който са поместени важни за живота органи - главен мозък, очи, уши и др. Всички кости на черепа са свързани неподвижно чрез шевове. Само долната челюст (мандибулата) е свързана подвижно със става.

Кости на трупа

Към костите на трупа се отнасят гръбначният стълб и гръдният кош. Гръбначният стълб се състои от шийни прешлени (7 - 8 на брой). Гръдни (12), лумбални (поясни) (5), сакрални (кръстни) (5), сраснали в една кост, и опашни също сраснали в една кост. Гръдният кош е образуван от 12 гръдни прешлени, 12 двойки ребра и гръдна кост. В гръдната кухина са поместени едни от най-важните органи - сърце и бял дроб.

Кости на горни крайници

Костите в горните крайници се състоят от една раменна и две предраменни кости. Самата ръка се състои от 8 кости на китката, 5 на дланта, по 3 на пръстите и по 2 на палеца.

Кости на долни крайници

Костите на долния крайник имат 1 бедрена и 2 подбедрени кости. Ходилото се състои от 7 кости на петата, 5 на стъпалото, по 3 на пръстите и по 2 на палеца. Като пружинира, сводестата система на ходилото играе важна роля при движението.

Кости на таза

Тазовият костен пояс се състои от 2 хълбочни кости, кръстна кост и опашна кост.

Връзки между костите

Костите на черепа и на крайниците са свързани с подвижни стави към трупния скелет. Целият скелет е обвит със скелетни мускули, които са гладки и напречно набраздени. Най-важните свойства на мускулите са възбудимост и съкратимост. При дразнене мускулът реагира със съкращаване, след което се отпуска. Така се извършва движенията на цялото тяло или на отделни негови части.

Видове мускули

Различаваме мускули на главата, шията, трупа и крайниците.

Трябва да се знае, че мускулната работа се отразява благотворно върху дейността на органите на дишането, кръвообръщението, храносмилането, обмяната на веществата и др.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 219 посетителя в сайта