www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ШИПОВЕ, ИЗВЕСТНИ ОЩЕ КАТО ОСТЕОФИТИ

(2 votes, average 2.00 out of 5)

 

Шипове. Описание на деформираща ставна артроза /шипове/

Дегенеративните ставни заболявания, или т.нар. деформираща артроза е популярна сред населението като шипове. 13 на сто от хората на възраст от 40 до 60 години са засегнати от това заболяване.

Шипове. Видове деформираща ставна артроза /шипове/

Деформиращата артроза се разделя на първична (неизвестна причина) и вторична (от травми  и инфекции). Дегенерацията обхваша ставния хрущял и ставните краища на костите, като образува остеофити (шипове) и остеопороза (разреждане на костните клетки). Най-често се засяга само една, по-рядко две и повече, и то големи стави, изложени на силно физическо натоварване.

Шипове. Видове деформираща артроза, според локализацията

В зависимост от локализацията на заболяването може да се появи артроза на тазобедрената става, артроза на колянната става и артроза на гръбначния стълб, при който се засягат ставите, връзките и междупрешленните дискове. При разкъсване на дискове се стига до дискова херния, която има най-различни форми. Освен деформиране на ставите при деформиращата артроза се получава ограничаване на движенията, силни болки и усещане за триене и пукане при движение.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 360 посетителя в сайта