www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МЪЖКИ ПОЛОВИ ЖЛЕЗИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на мъжки полови жлези

Тестисите са разположени в скротума (семенната торбичка) и произвеждат половите хормони тестостерон, андростерон и дехидроандростерон. Основните функционални единици в тестисите са семенните каналчета, в които се произвеждат сперматозоидите. Тестисите имат два вида функции: производство на сперматозоиди и на хормони. Андрогенните хормони въздействат върху образуването на сперматозоидите и вторичните полови белези при пубертета. Функцията на тестисите се регулира от предния дял на хипофизата.

Болести на мъжките полови жлези

Хипогонадизмът (евнухоидизмът) се дължи на недоразвити тестиси или пълната им липса поради увреждане на семенните жлези, както и поради смущения във функциите на хипофизата. Симптомите са: изоставане в ръста, малки външни полови органи и изоставане в психическото развитие.

Причините за заболяването на простатната жлеза, която има формата на кестен и се намира под пикочния мехур, са възпалително-инфекциозни и хипертрофиращо-склерозиращи (над 60-годишна възраст). Симптомите на болестта са затруднено уриниране, а понякога и пълна задръжка на урината.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 367 посетителя в сайта