www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТЕТАНУС

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Тетанус. Описание на тетанус

Заболяването се причинява от тетанични бактерии, които са много устойчиви вън от човешкия организъм. Тетаничните бактерии се намират обикновено в изпражненията на животни (особено в конския тор).

Начин на заразяване с тетанус

У възрастния човек заразата  прониква чрез наранената кожа, а у новородените - при замърсяване на пъпната рана и икубациоиният период трае от няколко дни до няколко седмици.

Симптоми на тетанус

Началните прояви са главоболие, силни изпотявания и болезнени спазми на мускулите, които затрудняват дъвкането и отварянето на устата. Постепенно пристъпите от спазми на мускулите зачестяват и обхващат цялата телесна мускулатура, вратът се сковава, главата е отметната назад и всеки опит да се наведе напред се съпровожда със засилване на мускулните спазми. Болните се сковават и стават крайно чувствителни към докосване, шум или силна светлина. У новородените деца сученето става невъзможно.

Прогноза при тетанус

Ранното разпознаване на болестта увеличава шансовете за излекуване. Предпазването се осъществява с редовно провеждане на противотетанична имунизация, която се извършва в ранната детска възраст и която при съмнителни наранявания може отново да се направи.

 

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 171 посетителя в сайта