www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕПИДЕМИЧЕН МЕНИНГОКОКОВ МЕНИНГИТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Описание на епидемичен менингококов менингит

Това остро заразно заболяване се причинява от менингокок и в повечето случаи засяга детската възраст. По-често се среща под формата на отделни изолирани заболявания и по-рядко във вид на епидемии.

Причинители на  епидемичен менингококов менингит

Причинителите са много неустойчиви  вън от човешкия организъм. Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път. Входната врата е гърлото. Заболяването се среща по-често през хладните и влажни сезони на годината.

Инкубационен период на епидемичен менингококов менингит

Инкубационния т период трае средно 2-7 дни.

Симптоми на епидемичен менингококов менингит

В типичните случаи болестта започва остро, с внезапно повишаване на температурата, бърза поява на главоболие, повръщане и ускорен пулс. След краткотрайно затихване описаните болестни прояви отново се появяват, като се засилват признаците на менингеално дразнене (главоболие, повръщане, скованост на врата). По кожата често се появяват разхвърляни точковидни или звездовидни синкавочервени петънца. Съзнанието е замъглено. Могат да се появят гърчове. Обикновено има запек, а при малки деца може да се появи диария.

Лечение на епидемичен менингококов менингит

Оздравяване може да настъпи и спонтанно, но бързо и без усложнения настъпва, когато заболяването се разпознае и лекува навреме. В малък брой от случаите епидемичният менингит може да доведе до усложнения - загуба на слуха, възпаление на зрителния нерв, воднянка на мозъка (хидроцефалия), спастична парализа на долните крайници и др. Има и нетипични  форми на епидемичен менингит. В едни случаи болестните прояви се подобряват след 3-4 дни и настъпва оздравяване. В други случаи се срещат крайно тежки и мълниеносно развиващи се форми, които без спешно лечение довеждат до смърт в течение на 1-2 денонощия. Съществува и противоменингококова ваксина.

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 129 посетителя в сайта