www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЗЕНТЕРИЯ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Дизентерия. Описание на бактериална дизентерия

Причинява се от различите видове на дизентерийни бактерии (около 50 на брой). Източници на заразата са изпражненията на болните. Пренасянето става чрез замърсени хранителни продукти, вода, предмети, бельо и др. Заразата попада в устата и стига до червата. Образуваният имунитет след преболедуване не е дълготраен могат да се наблюдават повторни заболявания.

Инкубационен период на бактериална дизентерия

Инкубационният период трае от 1 до 7 дни.

Симптоми при бактериална дизентерия

Болестните прояви варират широко - от оздравяващи за няколко дни до форми на смъртоносно тежки болестни картини. Сега дизентерията протича леко и много рядко дава усложнения.

При типичните форми  болестта започва остро, с повишена температура, коликообразни коремни болки, отпадналост и поява на втория ден на слузно-кървави диарични изпражнения (до 10-12 изхождания за едно денонощие), като изхожданията се придружават с болезнени напъни. От силните напъвания при малки деца може да се получи спадане на правото черво. Понякога се появяват повръщания. Оздравяването настъпва за 5-7 дни.

При леките форми температурата е незначително повишена или нормална, диаричните нзхождания са по-малко на брой, в изпражненията може да има само слуз без кръв. Оздравяването настъпва много бързо.

При тежките форми температурата е много висока, появяват се гърчове и замъгленост на съзнанието, като в началото диария може да липсва. След 10-20 часа обаче се появява често изхождане на воднисти изпражнения с примес на много слуз и кръв.

Прогнози при бактериална дизентерия

От усложненията заслужава да се споменат възпаления на ушите, пневмонии, миокардит и възпаление на пикочните пътища.

Профилактика при бактериална дизентерия

За предпазване на околните е необходима изолация на болните (в болница или в дома) и щателна дезинфекция на изпражненията, бельото и предметите, с които е контактувал болният.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 271 посетителя в сайта