Вторник, 02 Февруари 2010г. 16:23ч.

ТУБЕРКУЛОЗА

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

Туберкулоза. Описание на туберкулоза

Ако се сравни по сложност с другите инфекции, туберкулозата е на едно от първите места. Тя може да атакува всеки орган, като по правило действа бавно и това затруднява откриването й. След първия пристъп на болестта, независимо дали се отнася за плеврит, туберкулозна пневмония, или възпаление на лимфните възли, минават месеци, дори години, докато се стигне до нови тласъци на заразата. Ако не започне лечение, настъпват тежки белодробни и други поражения.


 

Какво представлява каверната?

Появата на каверна означава късен и едновременно с това опасен прелом в развоя на болестта, защото тя е язва, която трудно зараства и лесно сее зараза в организма. Знае се, че ако един болен не се лекува и не предприема никакви мерки, той заразява средно 15-20 души. Съвременното лечение може стопроцентово да ликвидира тази бо­лест, но само ако болният потърси помощ навреме и стриктно изпълнява лекарските предписания. Само в такива случаи туберкулозата може да се излекува за 6-7 месеца.


 

Как става заразяването с туберкулоза?

Всеки обаче трябва да знае, че при 90 на сто от случаите туберкулозният бактерий се разпространява по въздушно-капков път. В останалите случаи заразата се пренася при хранене със замърсени прибори или продукти.


 

Каква е профилактиката при туберкулоза?

Профилактиката започва още от родилния дом, когато на всяко новородено бебе се прави първичната БЦЖ ваксинация. Реваксинации се извършват на 6, 11 и 16 години. Ваксината създава имунитет за 5 години. Така че всички българи след 20-годишна възраст се защитават от собствената си имунна система. И точно тук е нашият проблем - затормозена имунна система от непрекъснати стресове, некачествено хранене с недостатъчно количество белтъчини, замърсена околна среда, други болести, прекалена употреба на цигари и алкохол.

 

Последна промяна на Вторник, 02 Февруари 2010г. 17:20ч.

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Последните от

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео

Галерия със снимки

Обратно в началото