www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Събота, 13 Август 2011г. 08:35ч.

ПРАВИЛА ЗА ПЪРВА ФАЗА ОТ ДИЕТАТА НА ДЮКАН

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

 

 

Ударен период - чисти белтъчини

Това е най-мотивиращият период, защото ще видите как стрелката на кантарчето се отклонява наляво с главозамайваща бързина, все едно, че изобщо не се храните. С тази ударна тактика със сигурност ще спечелите войната. Ще консумирате възможно най-чистите белтъчини, като максимално отстраните от менюто си всички останали хранителни вещества. Всъщност не е възможно да не приемате никакви въглехидрати и мазнини - с изключение на яйчния белтък няма изцяло протеинова храна. Следователно в диетата ви ще са включени известен брой храни, чието съдържание е най-близко до чистите белтъчини, като например някои видове месо, риба, морски дарове, птици, яйца, обезмаслени млечни произведения.

Продължителност: този период може да трае от 1 до 10 дни в зависимост от броя килограми за сваляне.

Цели на първата фаза

Само една препоръка:

разрешеното може да се яде "на корем"

Бъдете така добри да пиете по 1,5 л вода на ден. Като пиете повече, ще имате усещането, че "вършите нещо" за стомаха си, и по-бързо ще се засищате. Ще уринирате по-често, тъй като бъбреците ви, несвикнали на много вода, ще бързат да я елиминират. Много скоро ще почувствате голяма лекота  лицето ви ще стане по-нежно, пръстените ви ще се изплъзват от изтънелите ви пръсти!

Първите три дни

Ударната фаза залага на ефекта на изненадата -тялото ви ще трябва да се приспособи към нов вид хранене.

• Първи ударен ден

Това е ден на приспособяване и битка. Разбира се, той оставя вратата отворена за много категории често консумирани и вкусни храни, но я затваря за редица други, на които също сте свикнали. За да започнете режима, изберете ден, в който ще можете да си почивате, както и да си хапвате когато ви се прище - идеалното би могло да бъде началото на уикенда, но вие сами ще решите според собствения си ритъм на живот.

Усещането за ограничаване ще е много силно през първите три дни. За да го преодолеете успешно, погрижете се предварително хладилникът ви да е добре зареден с разрешените храни. Така ще можете напълно да се възползвате от възможностите на режима, който за пръв път позволява да се ядат в неограничени количества такива силни храни като говеждо или телешко месо, риба, каквато и да е, включително пушена сьомга, тон в кутия, треска ... Стриди, омари, бъркани яйца,безкрайната гама на олекотените млечни произведения, обезмаслена шунка, без да забравяме кремовете.

От обезмаслено мляко - изборът е богат! Така че първия ден яжте повечко. Заместете липсващото качество с количество.

• Втори ударен ден

през първите два дни може да усетите лека умора и известна съпротива срещу по-продължителните усилия. Организмът ви е понесъл "изненадващ удар", той гори калории, без да брои и без да се противи. Така че не сега е моментът да му налагате големи разходи на енергия. През този кратък период избягвайте интензивните упражнения и спортове.

• Трети ударен ден

Умората е отминала и е заместена от чувство на еуфория и динамика, което още повече се усилва от насърчителните послания на кантара ви. Гладът е изчезнал. Това учудващо изчезване е свързано с увеличеното освобождаване на прословутите кетонни тела - най-могъщите естествени убийци на глада. Може да се дължи и на умора при тези, които не са особено пристрастени към месото и рибата - еднообразието има силно въздействие върху апетита. След третия ден и гладът, и желанието за "нещо сладичко" изчезват.

Решаващо отслабване

Истински изненадващ удар по метаболизма, ударната фаза ще ви позволи да свалите бързо максимума килограми, които организмът ви е способен да изгуби за толкова кратко време. И вие ще се изненадате.

Първа фаза - правила

Колко време да продължава?

През ударния режим се консумират чисти протеини. Продължителноспа на този етап зависи от възраспа ви, от броя килограми, които искате да свалите, и от броя спазвани през живота ви диети. Ето няколко насоки от д-р Дюкан, които ще ви позволят да си поставите ясна цел и да я преследвате докрай.

• За да свалите до 5 килограма

Препоръчвам ви да не започвате прекалено рязко - един­единствен ден може да се окаже достатъчен. Този първи ден оказва изненадващ ефект върху организма и предизвиква не по-малко изненадващ спад на теглото - достатъчно насърчителен, за да продължите диетата.

• За да свалите до 10 килограма

Започнете с три ударни дни - те ще ви позволят с лекота да преминете към смесения режим.

• За да свалите от 10 до 20 килограма

В този случай ударният режим следва да продължи 5 дни. Тази продължителност е най-разпространена и позволява да се получат най-добри резултати, без да се стига до метаболитна съпротива и до умора.

• За да свалите повече от 20 килограма

За много затлъстели хора, които желаят да свалят повече от 20 килограма, ударната фаза може да продължи 7, дори 10 дни след консултация с лекар. Това важи и за тези, които често са спазвали диети (пак след консултация с лекар), защото в този случай организмът им вероятно е станал "диетаупорен". Пиенето на поне 1,5 л вода на ден е абсолютна задължително.

Как да издържим?

• прочетете, ако трябва и препрочетете списъка на разрешените храни и си съставете собствен списък от тези, които обичате. Придържайте се към следните групи храни: постни меса, риби и морски дарове, олекотени шунки, яйца, обезмаслени млечни произведения и вода.

• яжте толкова често, колкото желаете, режимът позволява това, възползвайте се!

• Никога не прескачайте хранене, това би било сериозна грешка - ще ядете повече следващия път или, което е още по-лошо, ще посегнете към забранена храна. И организмът ви скъпо ще плати това допълнително ограничение.

• Пийте много вода, включително и докато се храните. За да можете добре да прочистите организма си, трябва да пиете поне по 1,5 л вода дневно. Освен това водата създава илюзията за засищане.

• Заредете добре хладилника си! Ако ви се свършат белтъчините и огладнеете, има опасност да се нахвърлите на някоя забранена храна. Затова пазарувайте редовно, та да не се налага да гладувате.

Кога ще ви е най-трудно?

Първите три дни са деликатен етап, защото тялото ви трябва да привикне към нов вид хранене.

Ще трябва да преодолеете глада, който изчезва след третия ден, а за запека ще ви помогнат овесените трици.

Все през първите три дни желанието за нещо сладко може да е доста силно. Не се предавайте, три дни не са краят на света. Ако ги издържите, гладът и неудържимата желание за сладко бързо ще изчезнат.

 

Методът Дюкан

Последна промяна на Събота, 13 Август 2011г. 08:48ч.

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 127 посетителя в сайта