www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Четвъртък, 12 Юли 2012г. 10:36ч.

БЪРЗА ПОМОЩ ПРИ КИСЕЛИНИ ОТ СТОМАХА

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Как да се справим с киселините от стомаха?

За да се премахнат бързо киселините, народната ме­дицина предлага голям брой разнообразни, прости и достъпни средства, а също и билкови букети, които можете или да си купите от аптеката, или да си направи­ те сами. Така например, при първите признаци за по­ява на киселини се препоръчва да се пие топла мине­рална вода. Ежедневното ядене на гладно на елдена каша също предотвратява неприятните усещания. По­мага и обикновената вода, ако я пиете начесто и на малки глътки, като на ден трябва да изпивате около 2 л вода.

Ето и още няколко съвета от народния сборник с мъдрости: при киселини помагат джодженови капки, разтворени във вода, а също и дъвченето на 3-4 зърна накиснат във вода сух грах. Имайте предвид, че варе­ ният грах не помага!

Сода бикарбонат и киселините

Най-простият и известен метод за спасение при ки­селини е пиенето на готварска сода, но той не е така безвреден, както изглежда на пръв поглед. Да, това средство наистина бързо премахва усещането за па­рене, но трябва да се използва рядко, защото дългото и многократно пиене на сода значително влияе върху киселинно-алкалния баланс в органите на храносми­лането, което може да доведе до по-сериозни пробле­ми. Още по-опасно е пиенето на сода не в разтвор, а от върха на ножа или на лъжичка, както правят мно­зина. Едни от последствията при предозиране със со­да бикарбонат и алкализиране на организма са силно главоболие, слабост и дори повръщане.

Минералната вода и киселините

При минералната вода на практика няма противо­ показания. При киселини могат да се препоръчат хидрокарбонатните води (наричат ги още алкални или сла­боалкални), а също и хидрокарботанто-фосфатните. Тук няма смисъл да цитираме наименования, защото на пазара всекидневно се появяват нови производители и марки. Просто при покупка обърнете внимание на текста върху опаковката. Стандартите изискват спе­цификацията на минералната вода да е посочена на етикета. Така че ако видите надпис "хидрокарбонат­на" или "хидрокарбонатно-фосфатна" вода, купувай­ те, това е тъкмо, което ви е нужно.

Лечението започнете с 50-100 мл (четвърт или по­ловин чаша)топла вода (38-400С); ако водата ви пона­ся добре, можете да приемате по пълна чаша още тре­тия-четвъртия ден. В санаториумите лечението обик­ новено е традиционно: минералната вода се пие един час преди основното хранене. Но при оплакване от киселини времето за пиене на минерална вода може да съобрази с предполагаемата поява на киселините ­ 30-40 минути след хранене.

 

 

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 49 посетителя в сайта