www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Сряда, 13 Януари 2010г. 20:50ч.

СЕННА ХРЕМА ПРИ ДЕТЕ

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Какви са  най-честите  оплаквания при  болните от дихателни алергози деца?

Всяка пролет и есен детето изведнъж получава пристъп от силна хрема, често кихане, запушен и отделящ секрет нос.

 

Сенна хрема - симптоми

Три-четири дни преди появата на хремата детето си трие носа и очите, а понякога се оплаква от сърбеж и в ушите. Обикновено температурата му е нормална или леко повишена. След около 10 дни хремата изчезва, но през следващата есен или пролет отново се появява. Това е картината на т. нар. с е з о н н а  с е н н а  х р е м а, която се причинява най-често от цветния прашец на сезонно цъфтящи дървета, треви и цветя.

 

Несезонна алергична хрема - симптоми

В други случаи родителите се оплакват, че детето боледува от хрема почти през цялата година, като през хладните сезони тя се появява по-често. И при тази хрема има често кихане, сърбеж в носа, оплаквания от запушен нос и обилна носна секреция. Най-често пристъпите от хрема се засилват при поставяне на детето в леглото (вечер или сутрин). Особено силна е хремата, когато детето спи на пухена възглавница, когато се отрупва с много завивки или когато се прави почистване на къщата и се вдига много прах. След една до три седмици хремата изчезва, но скоро наново се появява. Това е целогодишната или т. нар. н е  с е з о н н а  а л е р г и ч н а  х р е м а, която се причинява от различни видове домашен прах, от индустриално замърсен въздух и нерядко от бактерии, вируси и плесени. Когато детето се изведе от домашната обстановка, тази хрема намалява или съвсем изчезва.

 

Алергичен  ларингит и алергичен трахеит

Алергични прояви могат да се появят и от страна на ларинкса и трахеята - а л е р ги ч е н  л а р и н г и т  а л е р г и ч е н т р а х е и т. При тези заболявания пристъпите настъпват най-често нощем. При а л е р г и ч н и я  л а р и н г и т пристъпите се изявяват с внезапно появяваща се дрезгава, суха, лаеща и мъчителна кашлица, която събужда детето от сън. Сутрин кашлицата намалява и се успокоява, а през  следващите нощи става по-лека и отзвучава. След  няколко месеца пристъпите от дрезгава кашлица отново се повтарят. При а л- е р г и ч е н т р а х е и т  дрезгавата кашлица е по-упорита, по-дълготрайна и може да трае с месеци.

 

 

Последна промяна на Сряда, 13 Януари 2010г. 20:58ч.

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 942 посетителя в сайта