www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Неделя, 31 Януари 2010г. 13:42ч.

ЗАЕКВАНЕ

от
Оценете статията
(0 гласа)

Заекване. Описание на заекването

Заекването е нарушение на речта, при което се удължава сричката на дадена дума или се повтаря сричката. Наблюдава се и спиране по време на речта и не добро изговаряне на цели срички.

Стрес, умора, вълнение могат  да предизвикат заекването. При спокойствие заекването намалява.

Това разстройство в говора е често срещано явление при малки деца, в периода, когато те се учат да говорят. Повечето деца надживяват заекването. Родителите, чиито деца имат проблеми с говора, трябва да осигуряват една спокойна атмосфера за детето, за да може то да се чувства по-комфортно и защитено.

Симптоми на заекването

  • Трудности да се започне една дума или една сричка
  • Повторение на звук, сричка или дума
  • При произнасянето  на дадена дума  трудностите могат да бъдат придружени с
  • Бързо мигане с очите
  • Тремори на устните или челюстта
  • Напрежение при движение на лицето или горната част на лицето

Причини за заекването

Изследователите не знаят какви са точните причини за заекването, но се наблюдава известна тенденцията да се разпространява в семейстава, където това разстройство е присъствало в предишни поколения.

Други фактори, които могат да причинят заекване са:

Развитие на езика. Малките деца, могат да имат проблеми и да заекват, защото те все още не са усъвършенствали езика, за да могат да кажат онова, което искат да кажат. Повечето деца надрастват заекването.

Трудности в предаването на сигнала. Заекването може да се появи, когато има проблем в сигнала между мозъка, нервите и мускулите. Този проблеми може да настъпи при деца, но може да се появи и при възрастни, които са имали инсулт или други мозъчни наранявания.

Заекването се засилва, когато човек е под стрес, силно развълнуван или под натиск. Не е ясна точно причината, защо хората, които заекват не изпитват подобни затруднения, когато пеят.

Рискови фактори

Фактори, които увеличават риска от появата на заекване е по-висока в следните случаи:

Фамилна анамнеза. Заекването се появява в семейства с данни за това разстройство в предишни поколения. Изследователите, обаче не са открили ген, които да се свързва със заекването

Пол. Момчетата са с по-голяма вероятност да развият това разстройство в сравнения с момичетата.

Лечение на заекването

Терапията, която повлиява заекването е говорната терапия. Ако вашето дете има проблеми с речта в последните 6 месеца и то е над 5-годишна възраст трябва да потърсите терапевт за  справяне със заекването.

 

Подобни статии (по етикети)

Още в тази категория: « ХАЗАРТ НЕРВНА КРИЗА »

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 139 посетителя в сайта