www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Петък, 12 Февруари 2010г. 10:56ч.

ДЕПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

от
Оценете статията
(0 гласа)

Какво представлява деперсонализацията и дереализацията?

Деперсонализацията и дереализацията са дисоциативни разстройства, където страдащият възприема себе си като откъснат от тялото или е извън  тяло, гледа се отстрани, извършва автоматични движения като робот. Важното е да се отбележи, че това са физически усещания, като личността ясно осъзнава, че това са нереални изживявания, породени от проблем, а не е психическо осъзнаване, с ясна убеденост, че това наистина е факт и личността наистина  е извън тялото си.

Какви са пирчините за деперсонализация и дереализация?

Специалистите твърдят, че деперсонализацията и дереализацията  са резултат от преживяно насилие или травмиращ елемент- като бедствия, катастрофи,тежки житейски кризи. Впоследствие те развиват тревожни разстройства, където като част от симптомитаиката е деперсонализацията и дереализацията.

Каква е последователността на изживяванията при деперсонализация и дереализация?

Много хора споделят, че първо изпитват деперсонализация или дереализация  и в резултат получават  паническата атака.

Интересно е да се отбележи, че усещането за деперсонализация и дереализация са най-често спонтанно явяващи се симптоми при паническите атаки.

Доста изследвания показват, че много от нас, притежават способности да се  дисоциират като изпадат в транс   за секунди. Тези, които страдат от паническо разстройство не съзнават това и получават паническа атака веднага, когато изпитат това гранично състояние на дисоциация.

Изследванията показват, че хората могат да изпитат първоначално нещо подобно на: електрически шок, топла вълна или изтръпване - в  граничното състояние, предшестващо дисоциацията. Симптомите, които се изживяват по време на дисоциацията, също трябва да се добавят към страха, че умираме или се разболяваме. Тези симптоми стартират  развитието на паниката.

Други свидетелства показват, че много хора, могат да изпитат замайване, като резултат от дисоциацията. Някои, изпитващи дисоциация, се събуждат от сън с панически атаки.

Изследванията показват, че паническите атаки се случват, при смяна на съзнанието ни, когато ние заспиваме или преминаваме от състояние на полусън в състояние на дълбок сън или пък, когато отново се връщаме в полусън.  Промяната на съзнание по време на сън, наподобява това, което ние изпитваме по време на дисоциацията през деня.

Как реагират хората,  преживяващи деперсонализация и дереализация?

Някои хора се притесняват от своите способности да се дисоциират, други - не. Някои хора осъзнават, че са изпаднали в състояние на транс, но не разпознават, че по-дълбокото изживяване на транс, води до състояние дисоциация.

Един от най-лесните начини, довеждащ до транс  е, когато релаксираме или пък,  когато съзерцаваме през прозореца, гледаме телевизия, четем книги,  работим с компютър, когато разговаряме с някой. Флуоресцентната светлина може да  стартира  състоянието ни на транс, също така, както нашето вътрешно вглъбяване.  Ние изпадаме толкова повече в транс, колкото повече съумеем да потънем сами в себе си.Затова страдащият от паника, възприема, че страхът се явява без причина,именно в споменатите моменти, когато той се чувства спокоен и отпуснат и дисоциацията го изненадва. Тази изненада предизвиква страх.


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 139 посетителя в сайта