www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХИПОФИЗАТА МОЖЕ ДА Е ОТГОВОРНА ЗА БЕЗВКУСНИЯ ДИАБЕТ

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на хипофизата

Тя се намира под главния мозък и е с големина на царевично зърно. Разположена е в ямката на черепа, на т.нар. турско седло. Пред нея се кръстосват очните нерви. Състои се от три основни части: преден дял, който отделя растежен (полов) хормон и хормони, стимулиращи щитовидната и надбъбречната жлеза; междинен дял, отговорен за пигментацията на кожата, и заден дял, стимулиращ диурезата и повишаващ тонуса на матката по време на родовия акт.

Болести на хипофизната  жлеза

При смущение на функцията на хипофизната жлеза поради разрастване (хипертрофия) могат да се появят следните заболявания:

Адипозо-генитална дистрофия, изразяваща се в затлъстяване и полово недоразвитие в детска възраст и пубертета. Затлъстяването е от женски тип - около таза, бедрата, гърдите; окосмяване в областта на половите органи, подмишниците и по тялото почти липсва.

Хипофизният гигантизъм се получава при разрастване на предния хипофизен дял и се изразява в извънредно висок ръст - над 2 метра, когато нарастват само крайните части на тялото като ръце, краката, челюсти, нос, болестта се нарича акромегалия.

Хипофизният нанизъм се дължи на смущение в развитието на хипофизо-хипоталамусната област през ембрионалния период. Най-характерната клинична проява е ниският (като джудже) ръст, който е около три пъти по-малък от средния ръст за дадена възраст.

 

Безвкусният диабет е заболяване, при което болните отделят голямо количество урина поради нарушена резорбция на водата в бъбречните тубули. Като причина се сочи недостатъчното производство на антидиуретичен хормон от задния дял на хипофизата. В урината не се открива наличие на захар.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 229 посетителя в сайта