www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ЖЛЕЗИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на женски nолови жлези (яйчници)

Яйчниците са разположени в малкия таз от двете страни на матката. Те има два слоя - външен (коров) и вътрешен (медуларен). В коровия слой са Граафовите фоликули, които съдържат яйцеклетката. Яйчниците имат две основни функции: герминативна (осигуряват всеки месец узряването на яйцето) и ендокринна (производството на три вида хормони: естрогенни, прогестини и андрогенни, или мъжки).

Интересно е да се отбележи, че и тестисите произвеждат женските полови хормони естрогени, макар и в малък процент. Яйчниковите хормони оказват влияние върху половите органи и вторичните полови белези у жената.

Заболявания на яйчниците

Заболяванията на яйчниците се разделят на две групи: болести с понижена яйчникова функция и болести с повишена яйчникова функция.

Болестите с понижена яйчникова функция се причиняват от нарушения в нервната система, хипофизата и хипоталамуса. Изразяват се с нередовна, обилна, оскъдна или липса на менструация.

Болестите с повишена яйчникова функция се появяват най-често в резултата на първични изменения на яйчниците, фиброзната поликистоза на яйчниците води до поява на мъжки полови белези (вирилизъм). Характеризира се с нарушение в менструалния цикъл, стерилитет, окосмяване от мъжки тип, затлъстяане и нервно-психични смущения.

Климактериумът при жените настъпва между 45 и 55-годишна възраст. Изразява се с намаляване и пълно затихване на яйчниковата функция, в менструални и полови смущения, нервно-психически разстройства, като силна раздразнителност, емоционална лабилност, главоболие и отслабване на паметта.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 128 посетителя в сайта