www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАХАРНА БОЛЕСТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Захарна болест. Описание на захарна болест

Захарната болест (диабетис мелитус) е ендокринно-обменно заболяване, в основата на което стои недостатъчната секреция на хормона инсулин от задстомашната жлеза (панкреаса) и по-специално от бета-клетките на Лангенхансовите им острови. Вследствие на това се получават тежки обменни нарушения не само във въглехидратната, но и в мастната и белтъчната обмяна. Захарната болест е една от най-разпространените болести в света. У нас честотата и е 1,5 на сто. Наследственият фактор играе основна роля в 25-35 на сто от случаите. Като причина се сочи недостатъчният ефект на инсулина, който се произвежда от задстомашната жлеза.

Причини за захарна болест

Причини за появата на захарната болест са: храната (прекомерно голяма консумация на захари), наследствеността, психичните травми, ендокринните заболявания, травмите на черепа, инфекциозните болести (туберкулоза, сифилис). Основните симптоми на диабета са: силна жажда (до 7 - 8 литра течност на ден), често уриниране (до 5-10 литра на ден), непрекъснат глад, отслабване (при по-възрастните хора напълняване), физическо безсилие, намаляване на половите функции.

Форми на захарната болест

Захарната болест се изявява в две форми: инсулинодефицитна (в млада възраст) и инсулиноблокажна (секрецията на инсулин е възпрепятствана). Втората форма се среща най-често при възрастните хора. Захарната болест дава странични увреждания в различни органи и системи - кръвоносните съдове (засяга кръвоносните съдове на очите), поява на атеросклероза, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, белодробни усложнения (пневмонии), туберкулоза, полиневрити, кожни заболявания, бъбречни заболявания (гломорулонефрит) и др.

При значително повишаване на количеството на захарта в кръвта(15 -20 милимола) при норма 5 - 6 милимола се развива диабетична кома (образуване на кетонни тела). За да се проследи протичането на болестта, трябва да се извършва системно изследване на захар в кръвта и урината.

При заболяване от диабет абсолютно задължително да се спазва съответната диета без въглехидрати и да се приемат назначените лекарства.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1831 посетителя в сайта